Dostupni linkovi

Obama:SAD posebne, moramo reagovati



Američki predsednik Barak Obama izjavio je sinoć, tokom obraćanja naciji iz Bele kuće, da će dati poslednju šansu diplomatiji da bi se izbegao udar na Siriju. Obama kaže da ipak Sjedinjene Američke Države moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja, ako diplomatija ne bude dala rezultate.

On je uverio narod da ako do napada dođe, neće koristiti kopnene trupe, niti će napad biti dugotrajan "kao na Kosovu ili u Libiji".

U govoru koji su direktno prenosile sve televizijske kuće, Obama je oprezno pozdravio ruski predlog da vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada preda celokupne zalihe hemijskog oružja, dajući do znanja da će odustati od napada ako se to bude i dogodilo.

On je, ipak istakao, da nema garancija da će diplomatija sigurno doneti rezultate i pozvao američku naciju da bude spremna da do udara možda ipak dođe.

On je potvrdio da je juče popodne posetio Kongres i da je zatražio od kongresmena i senatora iz obe partije da se odloži glasanje o njegovoj rezoluciji kojom je tražio podršku za vazdušne udare u Siriji.

Odgovarajući na kritike prema kojima američka javnost ne želi ulazak zemlje u sirijski sukob, Obama je čvrsto naglasio da neće biti upotrebljene kopene trupe SAD. "Nećemo voditi dugotrajnu vazdušnu kampanju kao na Kosovu ili u Libiji, kao što to neće biti ni vojna akcija bez kraja kao u Iraku i Avganistanu.

Ovo bi bila ciljana akcija da se obezbedi jasan cilj, a to je odvraćanje režima od korišćenja hemijskog oružja i smanjenje njihovih kapaciteta", dodao je američki predsednik.
XS
SM
MD
LG