Dostupni linkovi

Josipović za konsenzus oko manjinskih tema


Dvojezična tabla u Vukovaru
Dvojezična tabla u Vukovaru
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović predložio je javnu raspravu koja bi obnovila vukovarskim događajima poljuljano zajedništvo svih relevantnih faktora u Hrvatskoj oko manjinske problematike. Inicijativa je dobrodošla, ali ne vidimo kako Josipović tu poruku dobre volje misli realizirati, kažu u prvim reakcijama predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj.

Javna rasprava kao put prema obnovljenom konsenzusu oko manjinskih pitanja koja bi uključila Vladu, oporbu i predstavnike manjina – to je suština inicijative koju je iznio hrvatski predsjednik Ivo Josipović povodom vukovarskih prosvjeda oko postavljanja dvojezičnih ploča, za koje kaže da možda i nije bilo najbolje pripremljeno u javnosti.

„Mislim da je to vrlo važno, možda smo mogli postići - ja sam to slikovito spomenuo u jednom razgovoru - da prvu tablu postave branitelji, predstavnici srpske zajednice, vlasti i grada Vukovara. Dakle, možda je tu mogla biti neka priprema koja bi dovela do takve ili slične situacije. Ja mislim da još nije kasno da razgovaramo o toj prevažnoj temi“, izjavio je Josipović.

On je upozorio da duh isključivosti i šovinizma nije zamro ni u Hrvatskoj ni u susjednim državama, podsjetivši na atmosferu i transparente na beogradskoj utakmici između Hrvatske i Srbije, i zato o tome treba razgovarati.

„Ova priča s tablama će možda sada utihnuti. Možda će sići sa ekrana i naslovnica na neko vrijeme, ali ako ne osvijestimo naš odnos prema toj prevažnoj temi, sutra će nam se ponovno vratiti – možda čak i u nekom težem obliku nego što je to danas.“
Ivo Josipović
Ivo Josipović

Predstavnici srpske manjine pozdravljaju Josipovićevu inicijativu, uz jedno – ali. Za RSE govori predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac.

„Nakon što je Vlada odlučila da provodi zakon, Josipovićeva inicijativa da pokuša primiriti napetosti i strasti je dobrodošla, ali iz nje još ne vidimo način na koji predsjednik tu poruku dobre volje - mnogo više nego li poruku čuvara ustavnosti – zapravo misli realizirati“, istaknuo je Pupovac.

Josipovićeva inicijativa ni drugdje nije naišla na previše razumijevanja. Mediji prenose izvor iz hrvatske Vlade koji kaže kako su se prosvjedi protiv ćirilice u Vukovaru praktično okončali, a prosvjednici se diskreditirali razbijanjem ploča i ozljeđivanjem policajaca i pita – a gdje je Josipović bio do sada i kakav to kompromis misli ponuditi? U Vladi kažu kako ne odustaju od provođenja Ustavnog zakona o manjinama i nastavljanja postavljanja dvojezičnih ploča.

U HDZ-u također ne znaju koja bi bila svrha Josipovićeve inicijative. Predsjednik najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko kaže:

„Ja bih volio da inicijative koje se predlažu budu čiste i jasne, a da ne bude 'svi smo pomalo krivi' i 'svi ćemo nešto malo popustiti.'“

U HDZ-u najavljuju izmjenu statuta grada Vukovara kako bi se izbacilo odredbu o dvojezičnosti. Eksperti već upozoravaju da dvojezičnost određuje Ustavni zakon o pravima manjina, a ne gradski statut, i da HDZ time neće ništa postići.

Politika koja djeluje vatrogasno

Kakav bi mogao biti konsenzus kao rezultat Josipovićeve inicijative? Politički analitičar Žarko Puhovski kaže za RSE kako se Josipović ponudio kao posrednik u situaciji u kojoj su prosvjednici izgubili inicijativu, a broj im je svakim danom sve manji pa su tek simbolički kapital.

„Sa druge strane, hrvatska Vlada je zadovoljna da joj takva priča omogućuje da se prikaže ljevičarskom vladom, jer inače to nije, ali je opet zabrinuta da bi se moglo otići predaleko ako bi se organizirali neki veliki skupovi uz pomoć HDZ-a i Katoličke crkve. Onda bi se – po mom sudu – kao faktička vrsta posredovanja izvelo vjerojatno to da bi se dogovorilo da se ove ploče koje su postavljene - ostave, da se u nekom razdoblju od 6 mjeseci ili više ne postavljaju nove ploče i da bi se nakon toga tu i tamo postavila koja ploča, a tamo bi bili nazočni i predstavnici Vlade, i predstavnici prosvjednika i predstavnici srpske manjine. Koliko sam shvatio – to je ideja“, kaže Puhovski.

Mnogi međutim upozoravaju da nema napretka dok u Vukovaru i dalje postoje odvojeni vrtići i odvojene škole.

„Naravno, ploče su simbolički izraz tog problema, i politika se bavi njima, jer se politika vrlo rijetko bavi stvarima koje su bitne i koje su ispod površine,“ kaže Puhovski.

„Politika ovdje djeluje vatrogasno. U ovom trenutku je to više nego važno prije svega zato da se nacija ne bavi zapravo nevažnim problemima. Sa druge strane su ovlašteni predstavnici srpske manjine bili tvrdi u zahtjevu da se drže odvojene škole i vrtići – to je bila njihova, a ne većinska inicijativa, što je veoma neobično, ali istinito! Tu će trebati izvršiti pritisak na Srpsko narodno vijeće da se od nekih stvari odustane.“

A što se tiče nacionalističkih radikala koji su prosvjedovali protiv uvođenja dvojezičnosti, oni su se – tvrdi Puhovski - osramotili, i to dvostruko.

„Po njihovom shvaćanju osramotili su se zbog malog broja ljudi koji ih podržava, a za mnoge od nas po tome što su se za njih vezale zaista ružne i šovinističke pripovijesti koje su odmah izletjele na površinu.“
XS
SM
MD
LG