Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vukovar: Prekriven spomenik Tuđmanu zbog ćirilicePredstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara prekrili su - devetog dana protesta protiv postavljanja dvojezičnih tabli na latiničnom i ćirličnom pismu na zgradama javnih ustanova u tom gradu – crnom tkaninom spomenike prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu i vukovarskom heroju Blagi Zadru da "ne bi gledali sramotu koja se događa u Vukovaru".

Iz Štaba su ponovili da će nastaviti s protestima sve dok Vukovar ne bude proglašen gradom posebnog pijeteta koji bi bio izuzet od dvojezičnosti.

Povodom inicijative predsednika Hrvatske Ive Josipovića da se dijalogom postigne novi konsenzus o odnosu prema nacionalnim manjinama, predsednik Štaba Tomislav Josić rekao je novinarima da su spremni za razgovore, ali ne i na kompromise.

Pošto su u Vukovaru prošlog ponedeljka osvanule dvojezične table na pojedinim javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri takve table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a demonstranti više nisu pokušavali da ih skinu.
XS
SM
MD
LG