Dostupni linkovi

Njujork tajms: Novi predlog o Siriji nudi izlaz Obami



Potencijalno diplomatsko rešenje krize sa sirijskim hemijskim oružjem otvorilo je izlaz američkom predsedniku Baraku Obami iz teške političke situacije da mora sam da ide u intervenciju u Siriji, ali i dalo šansu za političko rešenje sukoba u toj zemlji, pišse danas Njujork tajms (The New York Times).

"Državni sekretar Dzon Keri možda nije očekivao da će ozbiljno biti shvaćena njegova uzgredna sugestija da bi Sirija mogla izbeći američku vojnu akciju predavanjam hemijskog oružja. Ona je, međutim, možda stvorila diplomatski izlaz za predsednika Obamu, koji je insistirao da je vojni napad jedni način da se reaguje pošto je (u SAD) zaključeno da je sirijska vlada koristila otrovni gas".

Obamina administracija, međutim, piše Njujojork tajms u uredničkom komentaru današnjeg izdanja, ima dobre razloge da sumnja u obećanja "režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada ili njegovih ruskih pomagača".

Moguće diplomatsko rešenje iznenada se pojavilo juče pošto je Rusija, posle Kerijeve sugestije, predložila da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunardonu kontrolu.

"Brza podrška generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i britanskog premijera Dejvida Kamerona pokazala je koliko svet želi da se izbegne vojni napad kada uklanjanje hemijskog oružja može biti realistična opcija", navodi list.

Obama danas treba da se obrati javnosti povodom situacije oko Sirije.
XS
SM
MD
LG