Dostupni linkovi

Kongres počinje rad, čeka se izjašnjenje o Siriji


Američki Kongres službeno počinje rad nakon ljetnog odmora. Ovaj se tjedan očekuju burne sjednice. Predsjednik Barack Obama pred senatorima i zastupnicima brani svoj plan vojnog napada na sirijski režim.

Washington navodi da nema potrebe čekati UN-ovo izješće iz Sirije jer je sa sigurnošću utvrđeno da su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u napadima u Damasku upotrijebile kemijsko oružje. Zato predlaže ograničenu vojnu intervenciju koja bi trajala najviše 60 dana, uz mogućnost produljenja na 90, ali bez razmještanja snaga na tlu.

Danas bi o tome trebao raspravljati Senat. Rezoluciju mora prihvatiti i Predstavnički dom.

Francuska je snažno poduprla napade na Siriju, ali je najavila da će pričekati UN-ovo izvješće o kemijskom oružju. Britanski premijer David Cameron također je podupro akciju, ali je nije odobrio parlament.

Turska podupire primjenu sile, a arapske države u regiji kažu da Assada treba kazniti, iako nisu eksplicitno dale potporu vojnom napadu.

Europski ministri vanjskih poslova pozvali su na 'jasan i snažan odgovor' na napade u Siriji, ali nisu pojasnili o kakvu bi odgovoru mogla biti riječ.

Iran, koji podupire Bashara al-Assada, upozorava na širi rat, a Rusija se snažno protivi vojnoj intervenciji.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odbio je tvrdnje da njegove snage stoje iza napada kemijskim oružjem prošloga mjeseca u Damasku. Upozorio je da će se braniti od svake vrste napada.
XS
SM
MD
LG