Dostupni linkovi

Presuda Slavici za Kornatsku tragediju


Na zadarskome Županijskom sudu u 14 sati trebala bi biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. On je jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca na Kornatu. Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna od tri do 15 godina zatvora.

Tužiteljstvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.

Tijekom suđenja ispitano je više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja. No odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca u završnom je govoru podsjetio da ni nakon dugotrajne istrage 'pune propusta' i cijelog suđenja nije utvrđena istina ili otkriven uzrok tragedije.

I dok tužiteljstvo traži da se Slavicu proglasi krivim i da mu se izrekne odgovarajuća zatvorska kazna, njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je bivši vatrogasni zapovjednik odabran kao 'Pedro' te da nije kriv za tragediju.
XS
SM
MD
LG