Dostupni linkovi

Moskva traži od Vlade Crne Gore rešavanje situacije u KAP-u


Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov zatražio je od Vlade Crne Gore da počne da rešava situaciju u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), podsetivši da je ruska "En plus grupa" u ovu kompaniju uložila 200 miliona eura.

U pismu upućenom crnogorskoj Vladi, Pučkov je pomenuo i mogućnost arbitraže, istakavši da bi zatvaranje kompanije imalo više negativnih posledica po zaposlene i celu Crnu Goru. Pučkov je napomenuo da je "En plus grupa" već ponudila plan restrukturisanja, kao i način da se KAP sačuva, ali je Vlada uvela stečaj.

Ruski ministar za vanredne situacije smatra i da bi Vlada trebalo da razmotri pitanje restrukturisanja dugova KAP-a pred drugim investitorima.

Kao "pritisak" Pučkov je okarakterisao to što su vlasti u Crnoj Gori uhapsile finansijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača zbog nelegalnog preuzimanja struje iz evropske interkonekcije, u vrednosti od 10 miliona eura.

Od Vlade je zatražio da obezbedi poštovanje normi međunarodnog zakonodavstva tokom rešavanja sporova sa ruskim investitorima.

Stečaj u KAP uveden je 8. jula zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u periodu od tri meseca. Uvođenje stečaja predložila je Vlada zbog skoro 25 miliona evra garancija izdatih Fabrici, koje je prošle godine morala da plati Dojče banci.
XS
SM
MD
LG