Dostupni linkovi

BiH: Uhapšen Nikola Marić, osumnjičen za zločine na području Prozora


Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, na području Prozor-Rame, lišili su slobode osumnjičenog Nikolu Marića, zv.“Nidžo“, rođenog 28.01.1958. godine u mjestu Borovica, općina Prozor, koji je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti.

On je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a na području Prozor-Rame, u periodu 1992. i 1993. godine, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Osumnjičeni Marić godinama je bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je oko dvije godine na snazi međunarodna tjeralica, a prema saznanjima policijskih organa, skrivao se na području Republike Hrvatske i ilegalno prelazio u Bosnu i Hercegovinu.

Lišen je slobode u brzoj akciji SIPA i Tužiteljstva BiH, nakon dojave građana da se nalazi u okolici Prozora, nakon čega je izvršena akcija izvršenja pretresa i lišenja slobode osumnjičenog koji je bio obučen u odoru koja podsjeća na šumara.

Nikola Marić je osumnjičen da je osobno sudjelovao u ubojstvima, progonima, mučenjima, prisilnom premještanju, nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju više desetina žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Prozor Rame.

Između ostalog, Marić je osumnjičen za mučenje i zlostavljanje civila na izrazito surov način, u prisustvu članova obitelji žrtava te da je osobno sudjelovao u ubojstvima i prislinom nestanku 11 osoba. Neka od ovih ubojstava su počinjena na okrutan način, nad starim i nemoćnim osobama, koje nisu mogle pružati otpor, a tijela šest osoba još uvijek nisu pronađena.
XS
SM
MD
LG