Dostupni linkovi

Analiza uzorka iz Sirije do tri nedelje


Analiza uzoraka koje su u Siriji prikupili istražitelji UN o navodnom napadu međunarodno zabranjenim, hemijskim oružjem, mogla bi trajati "do tri nedelje", saopštila je u subotu Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OIAC) u Hagu gde su kasno popodne stigli inspektori.

"Dokazi koje je rim prikupio sada će biti analiziran u laboratoriji", saopštila je OIAC i dodala: "Ta procedura može trajati do tri nedelje".

"Učinićemo sve da ubrzamo taj proces", kaže OIAC, napominjući da istražitelji potom treba da izveštaj o nalazu podnesu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

Istražitelji su u Holandiji stigli u subotu kasno popodne avionom Vlade Nemačke iz Libana.

Tim stručnjaka, na čelu sa doktorom Aake Selstromom, od devet članova, uključujući osoblje OIAC, stigao je u Siriju 18. avgusta da bi istražio nekoliko mesta gde režim i pobunjenici tvrde da je bilo hemijskih napada početkom ove godine. Ali, od ponedeljka, njihov zadatak je usmeren na mesto navodno velikog takvog napada 21. avgusta u blizini Damaska.

Po Vašingtonu, 1.429 ljudi, uključujući 426 dece, poginulo je u tom napadu za koji su SAD optužile sirijsku vlast. Damask poriče odgovornost za napad i okrivljuje pobunjenike s kojim ratuje već dve ipo godine.
XS
SM
MD
LG