Dostupni linkovi

Balističar na suđenju Mladiću: Markale gađane namjerno


Svjedok Emir Turkušić
Svjedok Emir Turkušić
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom balističara Emira Turkušića, koji je za vrijeme rata obavljao istrage minobacačkih napada, kao voditelj tima Protu-diverzijske zaštite sarajevske policije.

Nakon što je Turkušić sudu opisio nalaze o granati koja je pala na Markale 1995.godine i dokaze o njezinom porijeklu iz tvornice Krušik u Srbiji, obrana generala Mladića je pokušala prikazati – da je tržnica slučajno pogođena. Između branitelja i svjedoka više puta je izbila prepirka u koju se morao uključivati i predsjedavajući sudac.

Branitelj Branko Lukić iznio je tezu o preko 2000 legitimnih vojnih ciljeva u Sarajevu, što bi prema obrani moglo objasniti oko 11 i pol tisuća žrtava tijekom troipogodišnje opsade. Između ostalog i pogibiju 43 i ranjavanje 75 civila na sarajevskoj tržnici Markale. Prema Lukiću, granata koja ju je pogodila, bila je upućena obližnjoj zgradi izdavačke kuće Svjetlost, odnosno Štabu Armije BiH.

Balističar Turkušić tome se žestoko usprotivio, navodeći da spomenutoj zgradi granata ne može ništa te da su cilj 28.kolovoza 1995.godine – kao i obično bili građani Sarajeva.

Mapa Sarajeva prikazana u sudnici
Mapa Sarajeva prikazana u sudnici
„Karakter rata u Sarajevu je bio – da se svi građani smatraju legitimnim vojnim ciljem. To je ustvari advokat obrane naveo na takav zaključak, citirajući prethodne članove, gdje strogo stoji – neprijateljska živa sila. To su dakle stanovnici. To je karakter rata u Sarajevu“, naveo je svjedok.

Doktor Turkušić je ustvrdio kako je drugi napad na tržnicu Markale koji je istraživao njegov tim, bio namjeran, a ne slučajan. Minobacači od 120 mm, prema njegovom iskustvu gađaju precizno, čak i cilj koji je zaklonjen zbog upotrebe vojne karte područja.

„Na 4-5 godina poznatom terenu, gdje je sve kartirano do u centimetar, gdje je poznata lokacija svake garaže. Uključujući i jednu od najvažnijih stvari – razlika visina mjesta gdje je minobacač i gdje je cilj. Moguće je jednom granatom pogoditi cilj“, pojasnio je svjedok spominjući podatak od UN-ovih promatrača o preko 1 milijun granata ispaljenih na Sarajevo, što je davalo veliko iskustvo onima koji su ciljali i napadali grad.

Optuženi general Mladić je aktivno sudjelovao u unakrsnom ispitivanju svjedoka, zaradivši pri tom i nekoliko upozorenja predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a zbog preglasnog sugeriranja pitanja u vezi karakteristika minobacača. Sudac Orie se morao više puta umiješati i u svađu branitelja Lukića i balističara Turkušića.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:31 0:00
Direktan link

Turkušić bi iskaz trebao dovršiti u četvrtak nakon čega će se suđenje za teror nad Sarajlijama, dvostruki genocid i ostale zločine Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini - nastaviti se iskazom novog svjedoka optužbe, 135.po redu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG