Dostupni linkovi

Špigl: NSA špijunirala UN


Američka agencija za nacionalnu bezbednost NSA tajno je nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sedištu UN u Njujorku, prenosi nemački "Špigl"

Nemački list to donoi u poslednjem u nizu tekstova posvećenih programu špijuniranja SAD koji su doveli do zaoštravanja odnosa izmedju Vašingtona i njegovih saveznika. Nedeljnik "Špigl" navodi da, poverljiva dokumenta koje je listu dostavio odbegli američki obavestajac Edvard Snouden, pokazuju da je NSA uspela da dešifruje video-konferenciju vezu u UN prošlog leta.

Za samo tri sedmice, američka obaveštajna agencija uspela je da broj "provaljenih" komunikacija poveća sa 12 na 458, prenosi AP.

Nedeljnik prenosi da su meta špijuniranja i postavljanja tajnih prislušnih uredjaja bile države članice u svetskoj organizaciji i institucije u UN, poput Evropske unije i Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Interna dokumenta pokazuju da je NSA špijunirala delegaciju EU u Njujorku pošto se preselila u nove prostorije u jesen prošle godine.

Među dokumentima koje je Snouden kopirao i dostavio "Špiglu" se nalaze i planovi misije EU, njena informaciona tehnologija i serveri.

Iz tih dokumenata se, takodje, vidi da je NSA prisluškivala više od 80 amabasada i konzulata širom sveta, a program je nazvan "služba specijalne kolekcije", navodi Rojters.

"Nadgledanje je intenzivno i dobro organizovano i nema nikakve veze sa odbijanjem terorista", piše "Špigl".
XS
SM
MD
LG