Dostupni linkovi

Pilav: Borba protiv neravnopravnosti konstitutivnih naroda


Ilijaz Pilav
Ilijaz Pilav
Dr. Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. To je dokaz kako je Izborni zakon BiH diskriminirajući, ne samo prema pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno onim koji se izjašnjavaju kao ostali, već i prema pripadnicima konstitutivnih naroda - prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, a prema Srbima u Federaciji. Pilav govori o tome kako se odlučio na podnošenje tužbe Sudu u Strazburu.
RSE: Dr. Pilav, kako ste se odlučili na žalbu Sudu u Strazburu?

Pilav: Nakon izbora 2006. godine i osporene kandidature za člana Predsjedništva, moj pravni zastupnik je 2007., nakon iskorištenih svih domaćih pravnih instanci, Sudu za ljudska prava u Strazburu uputio apelaciju, u kojoj je navedeno da je u mom slučaju prekršen protokol 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ta apelacija je obnovljena nakon izbora 2010. godine, kada sam se ponovo kandidovao, kada je ponovo izborna komisija odbila moju kandidaturu, po istom pravnom osnovu. Evo, od 2007. godine traje ta pravna bitka.
RSE: Odgovora još nema?

Pilav: Odgovora još nema. Proteklih mjeseci je bilo nekih naznaka, nekih poluzvaničnih informacija da bi konačno ta apelacija trebala biti riješena ovoga ljeta. U zadnje vrijeme imamo jedan muk, jednu tišinu, dakle, nema nikakvih konkretnih odgovora, iako sam ja zaista očekivao da će to biti riješeno u ovo vrijeme.
RSE: Šta očekujete od Vaše apelacije, ako znamo kako je prošla presuda Sejdić-Finci?

Pilav: U preambuli presude Sejdić-Finci, Sud se pozvao na slučaj Pilav, dakle, na neki način je već izrekao jedno pozitivno stajalište u pogledu te moje apelacije i moja očekivanja su da ništa drugo ne može biti riješeno nego u moju korist. Domaće vlasti, koje su duboko zaglibile u probleme po pitanju presude Sejdić-Finci, kada bude riješena moja tužba, ući će u još veću dubiozu nego li je sada.

RSE: Šta mislite, zbog čega Sud u Strazburu odugovlači s donošenjem presude? Možda daje još jednu priliku bh. liderima da provedu presudu staru tri i po godine (Sejdić-Finci), odnosno da konačno dogovore izmjene Ustava BiH?
Pilav: Sud u Strazburu je pomalo, da kažemo, išao na ruku domaćoj političkoj eliti dajući im vremena da riješe pitanje presude Sejdić-Finci. Moje informacije su išle u prilog tome, govorile su da je Sud odugovlačio sa presudom u moju korist upravo iz tog razloga da se da prilika Bosni i Hercegovini da postupi po presudi Sejdić-Finci. Kad to još nisu uradili, mislim da su sve te šanse, svi krediti potrošeni, da je vrijeme da se suoče sa novim momentom.
RSE: Kandidovali ste se za Predsjedništvo BiH kao Bošnjak iz Republike Srpske dok ste živjeli u Srebrenici. Sada ste u Sarajevu.
Pilav: Cijeli rat sam proveo u Srebrenici. Sa pozicije žitelja Srebrenice sam tom svojom kandidaturom pokušao ukazati na neravnopravnost konstitutivnih naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine. Iako je zakon o pravima konstitutivnih naroda donesen na nivou države, on se ne primjenjuje u cjelosti. Imamo situaciju da su u jednom entitetu pripadnici dva konstitutivna naroda neravnopravni u odnosu na trećeg, a u drugom entitetu imamo da su pripadnici jednog konstitutivnog naroda neravnopravni u odnosu na dva druga.
XS
SM
MD
LG