Dostupni linkovi

Odbačen zahtjev za referendum o TE Plomin 3


Hrvatska Vlada odbacila je zahtjev za savjetodavni referendum u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin 3, koji su joj uz peticiju s 2624 potpisa građana i posjetitelja Labinštine u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner.

Vlada ne može raspisati savjetodavni referendum o tom pitanju jer nije riječ o područnom ustroju nego energetici, za što je nadležan Hrvatski sabor, stoji u odgovoru Ministarstva uprave. Dodaje se kako peticija ne predstavlja zahtjev birača za raspisivanje referenduma niti ima jasno formulirano pitanje, a niti su je potpisali birači koji su ovlašteni za raspisivanje referenduma, nego stalni i povremeni stanovnici Istarske i Primorsko-goranske županije.

U slučaju da birači predlože raspisivanje referenduma koji se odnosi na rekonstrukciju termoelektrane, izgradnju novog bloka ili odabir energenta, za njega bi bio nadležan Hrvatski sabor i trebalo bi najmanje deset posto ukupnog broja birača Republike Hrvatske, odgovaraju iz Ministarstva uprave.

Labin Art Express i Eko Kvarner zatražili su od Vlade da se građanima omogući savjetodavno izjašnjavanje, a Vlada je pokazala da joj uopće nije stalo do mišljenja građana. Ne radi se samo o ostvarivanju političkih standarda, nego i o političkoj kulturi, ali Vlada građane doživljava kao smetnju, kazao je za Hinu predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.
XS
SM
MD
LG