Dostupni linkovi

Novo versko nasilje u Mijanmaru


Novo versko nasilje u Mjanmaru - 1.000 budista spalilo je desetine kuća i radnji muslimana zbog glasina da je musliman seksualno zlostavljao jednu devojku

Gomila je kasno sinoć u gradu Kanbalu na severu zemlje opkolila stanicu policije pošto je policija odbila da izruči osumnjičenog za taj napad, rekao je jedan policajac za Asošiejted pres.

oko 35 kuća i 12 radnji - uglavnom muslimanskih - uništene su pre nego što je uspostavljen red, rekao je taj policajac koji je tražio da ostane anoniman.

Radiklani monah Viratu, koji se antimuslimanskom retorikom našao u središtu verskog nasilja u pretežno budističkoj zemlji, objavio je vesti o sinoćnjim neredima kod Kanbalua na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk.

Mjanmar je suočen sa verskim nasiljem od kada su njegove vojne vodje predale vlasti civilnoj upravi 2011.

Neredi u kojima je ubijeno više od 250 ljudi a raseljeno 140.000 počeli su prošle godine u zapadnoj provinciji Rakhine, čiji budisti optužuju muslimansku zajednicu Rohingja za nelegalni ulazak u zemlju i prisvajanje njihove teritorije. Početkom godine, nasilje se u manjoj meri raširilo na druge oblasti države. Ono je podjarilo duboko ukorenjene predrasude prema muslimanskoj manjini i ugrozilo tranziciju Mjanmara ka demokratiji.
XS
SM
MD
LG