Dostupni linkovi

U Srbiji prazno 800.000 stanova i kuća


U Srbiji gotovo 300.000 ljudi živi pod tuđim krovom, dok je 800.000 objekata za stanovanje napušteno i u njima niko ne živi, rezultati su popisa stanovništva koje je objavio Republički zavod za statistiku, a prenose Novosti.
Tanjug (Jaroslav Pap)Tanjug (Jaroslav Pap)

Od ukupno 2,4 miliona stambenih jedinica, 2,1 milion, ili 87,5 odsto, je u vlasništvu porodica koji u njima žive.

U isto vreme, od stanova koji se izdaju, najviše je u Novom Sadu, gde pod kiriju ide čak 15 odsto svih prostora za stanovanje, dok je u Beogradu i okolini izdat svaki deseti stan.

"Najviše krovova pod kojima žive njihovi vlasnici je u unutrašnjosti, gde je taj procenat oko 90 odsto, dok je u Vojvodini i Beogradu 86 odsto stanova naseljeno njihovim vlasnicima", kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Najviše stanodavaca i kirajdžija je u Novom Sadu i Beogradu. Najmanje izdavanja nepokretnosti je u Vlasotincu, Žitorađi, Žabarima, Doljevcu i Merošini, gde tek svaki stoti stan ili kuća ima podstanare.

Popis i ostala istraživanja pokazala su da je bez žitelja više od 600.000 kuća i stanova u Republici, ali i oko 180.000 vikendica i kuća za odmor, u kojima se boravi tek ponekad. Najviše pustih objekata je na jugu i istoku Srbije, gde je neuseljena čak svaka četvrta kuća. Tek je nešto bolje u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde samuje nešto više od petine objekata.

U Vojvodini postoje cela sela gde je preostalo tek po koje domaćinstvo. Tako je u pograničnom mestu Hetin prazna svaka druga kuća.
XS
SM
MD
LG