Dostupni linkovi

No Borders Orchestra u Trebinju: Muzikom protiv nacionalizma


No Borders Orchestra
No Borders Orchestra
U Trebinju je nastupio simfonijski ansambl No borders orchestar (Orkestar bez granica) koji okuplja najbolje muzičare sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

No borders orcestar (Orkestar bez granica) okuplja muzičare iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Članovi kažu da im je ideja zajedništvo, ljubav i radost. To su podijelili sa Trebinjcima, gdje su u Starom gradu svirali kompozicije koje su spoj džeza, klasične i narodne muzike. Premil Petrović je inicijator osnivanja Orkestra bez granica i njegov dirigent:

„Mislim da je važno što smo nastupili. Ovaj projekat je s jedne strane umetnički, naravno - mi imamo ideju da napravimo vrhunski regionalni orkestar, što samo zajedno možemo da uradimo, svako pojedinačno ne može. S druge strane, projekat je zapravo društveni, politički, ljudski projekat - da pokažemo da mi zajedno možemo više nego svako pojedinačno. U suštini to je vrlo politička stvar. Nažalost, naša sredina, naš ceo region je više ili manje nacionalistički, rasistički, šovinistički. Ovaj projekt pokušava da pokaže upravo ljubav i radost", kaže Premil Petrović.

Muzičari poručuju kako im je cilj da kroz muziku spoje različite kulture i nacionalnosti, ali i da izgrade otvoreno društvo. Petrović ističe i da je veoma bitno da umjetnici sviraju u manjim sredinama. Svoj prvi koncert su održali u Kanjiži:

„Prvi nastup No borders orcestara je bio u Kanjiži - ne u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu ili u Beogradu nego u jednom malom gradiću u kojem je većinsko stanovništvo manjinsko, odnosno Mađari, u jednom gradu koji je na samoj granici sa Mađarskom. Ja mislim da je strašno bitno da dobri, profesionalni umetnici dolaze u male sredine i da ne putuju samo po svetskim metropolama, nego da priđu ljudima koji su itekako željni ovoga.“

Među članovima Orkestra je i Stanko Matić, prvi koncert majstor, ali i koncert majstor Ninberške filharmonije. On kaže da su postigli svoj cilj u Trebinju, jer su građani prezadovoljni onim što su mogli čuti:

„Prezadovoljan sam reakcijom publike. Primili su nas jako lepo ovde u Trebinju, osećali smo se kao kod kuće. Jako su druželjubivi ljudi, vrlo zainteresovani za kulturu i za umetnost. Čini mi se da im toga ovde fali i da bi želeli da još više toga vide u budućnosti, pri čemu ćemo mi svesrdno pomoći ako taj poziv ikada dođe.“

Broj članova orkestra zavisi od numera koje izvode. Do sada ih je bilo 60. Nakon Trebinja, sljedeći koncert je Ljubljani, gdje će snimati i prvi CD, a cijeli projekat finansira EU.

********************************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG