Dostupni linkovi

"Gardijan" traži sudsku zaštituBritanski "Gardijan" obratio se Vrhovnom sudu tražeći sudski nalog za zaštitu materijala oduzetih od partnera novinara Glena Grinvalda.

Grinvald je u "Gardijanu" objavio seriju tekstova o prisluškivanjima obaveštajnih službi SAD i Britanije, na osnovu dokumenata Edvarda Snoudena.

Advokati Grinvaldovog životnog partnera, Brazilca Davida Mirande, ističu da materijali oduzeti od Mirande tokom njegovog devetočasovnog zadržavanja i ispitivanja 18. avgusta na londonskom aerodromu "Hitrou" sadrže poverljive informacije.

Miranda je pritvoren na osnovu člana sedam Zakona o terorizmu, koji dozvoljava bezbednosnim agencijama da zadrže i ispituju pojedince na granicama, a Miranda je zadržan maksimalno koliko taj zakon predviđa.

Tom prilikom su mu oduzeti mobilni, laptop računari i USB uređaji.

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding izrazila je danas zabrinutost za slobodu medija, posle slučaja pritvaranja životnog partnera novinara "Gardijana" i ispitivanja na londonskom aerodromu.

Redingova je rekla da u potpunosti deli zabrinutost generalnog sekretara Saveta Evrope Tjorbjorna Jaglanda, koji je uputio pismo britanskoj vladi u ime SE.
XS
SM
MD
LG