Dostupni linkovi

Srbija: Odluka o kontramerama za Makedoniju naredne sedmiceOdluka o tome da li će Srbija uvesti kontramere Makedoniji, zbog uslovljavanja uvoza pšenice i brašna iz Srbije, verovatno će biti doneta naredne sedmice, saopštilo je danas srpsko Ministarstvo trgovine.

"Srbija je u petak, 16. avgusta, od Makedonije zvanično zatražila odgovor da li ukida spornu uredbu, ali još nema povratne informacije. Nastojimo da se diplomatskim pritiscima to pitanje reši", rekla je agenciji Beta pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

Mera, koja je uvedena 1. jula, i kojom je makedonska vlada ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije, predviđa da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Ranije su u nekoliko navrata državni funkcioneri najavljivali da bi mogao biti ograničen uvoz sezonskog povrća i vina iz Makedonije.

Prema podacima Ministarstva trgovine, Srbija u Makedoniju godišnje izvozi oko 50.000 tona pšenice i između 30.000 i 40.000 tona brašna.
XS
SM
MD
LG