Dostupni linkovi

Brisel odlučio preispitati ekonomsku pomoć Egiptu


Ministri spoljnih poslova EU odlučili su danas da suspenduju dozvole za izvoz bilo koje opreme koja se može koristiti kao sredstvo represije u Egiptu, ali neće se ukidati humanitarna pomoć.

Ministri su uputili poziv vojnim vlastima i pristalicama svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija da hitno počnu dijalog o povratku mira i demokratije.

"Egipat je ključni partner EU u regionu i veoma smo zabrinuti zbog eskalacije nasilja u toj zemlji", rekla je novinarima visoki predstavnk EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton nakon današnjeg vanrednog ministarskog savjeta EU posvećenog egipatskoj krizi.

Eštonova je rekla da su ministri odlučili da preispitaju ekonomsku pomoć Egiptu, osim kada je riječ o ranjivim grupama i novcu koji se upućuje za izgradnju civilnog društva.

"Izvoz opreme koja može da se koristi za unutrašnju represiju će biti suspendovan, a zemlje članice će svaka za sebe preispitati ugovore o vojnoj saradnji sa Egiptom", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare u Briselu.

Eštonova je u ime EU osudila "prekomjerno nasilje" vojnog režima prema demonstrantima koji protestuju zbog smjene i hapšenja predsjednika Morsija, ali i napade Morsijevih pristalica na manjinske grupe, a posebno na egipatske hrišćane.
XS
SM
MD
LG