Dostupni linkovi

Duraković: Prekršajna prijava za veličanje zločinaca u Srebrenici


Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković u izjavi za Oslobođenje kazao je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora prekjučerašnje proslave pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg u Srebrenici, tokom koje su veličani ratni zločinci.

Kako se moglo čuti, tokom proslave ovog praznika, pojedinci su veličali ratne zločince Ratka Mladića, Radovana Karadžića i druge, što je uznemirilo preživjele žrtve genocida iz jula 1995. godine i druge povratnike.

Duraković je kazao kako je odlučio da individualno podnese krivičnu prijavu, jer organizator proslave sprječava povratak i zastrašuje ljude.

"Niko neće u Srebrenici živjeti ako će se pred crkvom svakog dana pjevati o zločincima Karadžiću i Mladiću. Drugo, to je klasično širenje nacionalne mržnje. Oni će imati krivičnu prijavu sa dokazom, sa snimkom na kome se veličaju zločinci. Sad ćemo da vidimo, hoće li šta uraditi ovo tužilaštvo, koje svakodnevno protiv Bošnjaka vodi određene postupke", kazao je Duraković.

On je naglasio da se svake godine pred srpskom pravoslavnom crkvom u Srebrenici veličaju ratni zločinci i da se širi nacionalna mržnja

"To rade neki pojedinci. Podrivaju sve što mi u toku jedne godine napravimo pozitivno. Nađe se nekoliko imbecila koji gore to naprave da poremete odnose kod ljudi, i svih koji su ovdje u Srebrenici", kazao je Duraković.
XS
SM
MD
LG