Dostupni linkovi

Kairo upozorava Washington


Egipatski premijer Hazem Beblavi upozorio je Sjedinjene Države da će smatrati pogreškom ako SAD suspendira vojnu pomoć Egiptu koja godišnje iznosi 1,3 milijarde dolara, izjavivši kako će se Kairo snaći i bez nje.

Ako bi Washington zamrznuo ili zaustavio svoju pomoć Egiptu to bi bio loš signal i to bi pogodio vojsku za neko vrijeme, kazao je premijer prijelazne vlade u razgovoru za američku tv postaju ABC News. No, ne zaboravimo da je Egipat živio s vojnom pomoći Rusije i da smo to preživjeli. Tako nešto ne bi bio kraj svijeta i mi možemo živjeti u različitim okolnostima, upozorio je premijer.

Egipat je desetljećima saveznik SAD-a koji za Egipat izdvaja godišnje 1,3 milijarde dolara vojne pomoći te još 250 milijuna gospodarske pomoći.

Do izjave dolazi istodobno s kampanjom koju u SAD-u vode neki kongresmeni i nevladine organizacije a koja se zalaže za to da administracija Baracka Obame obustavi pomoć egipatskim vlastima zbog nedavnog krvavog rastjerivanja prosvjednika i pristaša svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Američka vlada je demantirala da je obustavila tu pomoć, no predsjednik Obama se sastao sa svojom ekipom kako bi razmotrili posljedice nemira i sukoba snaga sigurnosti i prosvjednika u kojima je za tjedan dana ubijeno 900 ljudi.

Beblavi je istaknuo kako žali zbog tenzija između Kaira i Washingtona koji je represiju egipatskih snaga sigurnosti nad prosvjednicima ocijenio vrijednom žaljenja. Ima mnogo nerazumijevanja, no uvjeren sam da će to proći i da će vrijeme donijeti boljitak za SAD i Egipat, kazao je premijer istaknuvši da nema straha od građanskog rata te da njegova zemlja ide u dobrom pravcu.
XS
SM
MD
LG