Dostupni linkovi

Gibraltar: Protest španskih ribara


Španski ribari protestovali su zbog izgradnje veštačkog grebena na Gibraltaru, britanskoj prekomorskoj teritoriji na koju Madrid polaže pravo.

Ribari kažu da će greben ograničiti vode u kojima mogu da love ribu, dok gibraltarske vlasti tvrde da je cilj projekta izgradnje veštačkog grebena da se oživi lokalna flora i fauna.

Kraljevska gibraltarska policija kaže da je protest, koji je prošao bez incidenata, okončan.

Zbog spora oko veštačkog grebena došlo je do porasta tenzija u odnosima između Velike Britanije i Gibraltara, sa jedne strane i Španije sa druge, javlja BBC.

Španski ribarski brodovi su isplovili iz oblasti "Kampo de Gibraltar", na jugu Španije odmah pored granice britanske prekomorske teritorije Gibraltara, da bi protestovali u blizini mesta na kome je Gibraltar nedavno spustio 70 betonskih blokova u more da bi izgradio veštački greben.

Španska vlada je optužila Gibraltar da gradi greben "bez potrebne dozvole" u "vodama koje nisu njene". Ona je optužila vlasti Gibraltara da krše ekološke zakone i nanose štetu španskom ribolovu jer španske ribarske mreže mogu da se zapletu u betonske blokove grebena.

Španija je kao odgovor proteklih nedelja uvela strože kontrole na granici sa Gibraltarom, pa se na graničnom prelazu čeka satima.

Španija je 1713. godine zauvek ustupila Gibraltar Britaniji, ali već dugo tvrdi da treba da bude vraćen pod španski suverenitet. London kaže da nema nameru da vrati Gibraltar Španiji ako to ne želi 30.000 stanovnika te teritorije, a oni su, kako navode mediji, nepokolebljivo probritanski orijentisani.
XS
SM
MD
LG