Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde najavilo veliko spremanje sudova u Srbiji


Analiza Ministarstva pravde pokazala je da su objekti sudova u Srbiji u veoma lošem stanju, i u narednom periodu mnoge od njih očekuje temeljno renoviranje.

Objekti u kojima su nalaze sudovi u Srbiji u jako su lošem stanju - zgrade su stare i propale, sudnice nefunkcionalne, a arhiva se čuva u neadekvatnim uslovima, pokazala je analiza stanja pravosudnih objekata koju je uradilo Minitarstvo pravde.

Agenciji Beta je u Ministarstvu rečeno da je na osnovu te analize napravljena baza podataka o imovini kojom Ministarstvo raspolaže i šta je potrebno uraditi, kao i da se najveće promene očekuju u Beogradu.

Ministarsto pravde preuzelo je od Ministarstva odbrane pravo korišćenja zgrade bivšeg Vojno-tehničkog instituta u Katanićevoj ulici u Beogradu i u očekuje se da renoviranje tog objekta počne na proleće sledeće godine.

Kako je rečeno, u renoviranu zgradu prećiće deo sudija i službenika iz Palate pravde, koja je "prenatrpana", i koja će sledeće godine takođe biti renovirana.

U Palate pravde trenutno se nalaze Prvi i Drugi osnovni su, Viši sud, Više tuzilastvo, I i II osnovno tuzilastvo, Zemljišno-knjižno odeljenje, služba međunarodne prave pomoći u krvičnim stvarima, maloletničko odeljenje Višeg suda, a izdaju se i potvrde građanima da nisu osuđivani.

Najveće promene predviđene su za Prekršajne sudove u Beogradu, kojih trenutno ima 13 i koji će se od sledeće godine svi naći u jednoj zgradi.
XS
SM
MD
LG