Dostupni linkovi

Predsjednik Ekvadora za vađenje nafte u Amazoniji


Predsjednik Ekvadora Rafael Correa zatražio je od Kongresa dopuštenje za eksploataciju nafte u važnom ekološkom rezervatu u Amazoniji nakon što je ustvrdio neuspjeh međunarodnog plana za zaštitu tog područja koje je jedno od najraznolikijih biljnih i životinjskih staništa u svijetu.

S velikom tugom, ali i apsolutnom odgovornošću spram našeg naroda i povijesti, morao sam donijeti jednu od najtežih odluka i okončati inicijativu kojom se pokušalo izbjeći crpljenje nafte u zoni Parka Yasuni, rekao je socijalistički predsjednik u poruci upućenoj naciji.

Godine 2007. predsjednik je predložio UN-u da ne eksploatira blok Ishpingo, Tambococha i Tiputini čije su rezerve procijenjene na 920 milijuna barela nafte, što je 20 posto rezervi Ekvadora, najmanje zemlje članice OPEC-a. Zauzvrat je tražio od međunarodne zajednice kompenzaciju od 3,6 milijardi dolara na 12 godina kao doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja i izbjegavanja ispuštanja 400 milijuna tona CO2, odgovornih za učinak staklenika.

Tijekom posljednjih godina Ekvador je dobio samo 13,3 milijuna dolara, 0,37 posto očekivanih sredstava, rekao je Correa. Ta sredstva koja isplaćuju privatne tvrtke ili zemlje poput Belgije, Čilea, Francuske, Italije, Španjolske i Indonezije, ulagala su se na račun programa UN-a za razvoj koji jamči povratak novca donatorima.

Svijet nas je napustio i zato sam odlučio zatražiti od Nacionalne skupštine deklaraciju od nacionalnog interesa kojom se odobrava eksploatacija nafte Yasunija. U slučaju da Kongres dopusti vađenje nafte, ono se neće moći provoditi u zoni većoj od jedan posto Nacionalnog parka Yasuni, koji se proteže na gotovo milijun hektara, istaknuo je Correa.
XS
SM
MD
LG