Dostupni linkovi

Snažan tajfun pogodio Hong Kong


Snažan tajfun Utor prouzrokovao je zatvaranje radnji, finansijskog tržišta i škola u Hong Kongu i izazvao poremećaj stotine letova. On je prošao ranije kroz Filipinine, gde je za sobom ostavio šestoro mrtvih.

Vetrovi od preko 100 kilometara na sat zabeleženi su u gradu dok je kiša zasipala prazne ulice i izloge zaštićene drvenim pločama, pošto je Opservatorija Hong Konga proglasila oluju trećeg, najvišeg stepena.

Središte tajfuna je, srećom, zabišlo grad i ustremilo se, prelazeći 16 kilometara na sat, južnije ka obalnom području u provinciji Guangdong. Očekuje se da će vetrovi brzine od 155 kilometara pogoditi provinciju večeras ili sutra jutrom, javila je agencija Sinhua.

Talasi visine do 11 metara očekuju se u severnim delovima Južnog kineskog mora a vlasti su pozvali brodove da se vrate u luke i pripremili timove za spasavanje.

Oluja je ranije prešla preko Filipina, rušći kuće, izazivajući poplave i klizišta. Vlasti su saopštile da je nevreme odnelo šest života a pet ribara se vode koa nestali.

Utor je pogodio ostrva u ponedeljak vetrovima koji su dostizali 200 kilometara na sat što ga čini najsnažnijim tajfunom koji se obrušio na Filipine ove godine, saopštio je meteorološki biro.

Skoro 42.000 ljudi je ostalo bez smeštaja jer su vetrovi rušili lakše drvene kuće, nosili krovove i izazvali poplave koje su potopile niže predele. Neka mesta su odsečena klizištima koja su odnela delove puteva ili su oni preprečeni oborenim stablima i isčupanim električnim stubovima.

U Hong Kongu šteta je mala i nisu zabeleženi odroni zemlje pod naletima bujica s brda. Vetar je isčupao izvestan broj drveća i otrgao bilborde i reklame sa zgrada.

Tokom prepodneva bio je obustavljen saobraćaj feribota u luci i prema kopnu, kao i letovi s obližnjeg aerodroma, ali se stanje postepeno normalizuje, naveo je AFP.
XS
SM
MD
LG