Dostupni linkovi

Vlada Nemačke odbacila medijske navode o pomoći Grčkoj


Njemačka Vlada je odbacila medijske izvještaje da će Grčkoj početkom naredne godine biti potreban novi paket pomoći.

Iz Vlade su saopštili da je Atina odmakla u sprovođenju reformi, što i pokazuju bolji ekonomski rezultati u prezaduženoj zemlji na jugu Evrope, prenosi Tanjug.

Vlada, kako se navodi, nije upoznata sa dokumentom Bundesbanke, na koji se list Špigl poziva u tekstu u kom se tvrdi da će Evropa dogovoriti novi paket pomoći za Grčku, navodeći da i postojeći paket pomoći nosi veoma ozbiljne rizike.

"Najnoviji izvještaj „trojke“ kreditora pokazuje da je Grčka dosta odmakla sa reformama. Tekući program ističe naredne godine i teško je sada spekulisati šta će se desiti tada", rekli su iz Vlade Njemačke.

Špigl navodi da je nedavno odobrenje tranše pomoći vrijedne 5,8 milijardi EUR bilo politički motivisano. Pomoć za Grčku osjetljiva je politička tema u Njemačkoj uoči izbora. Kancelar Angela Merkel je u više navrata odbacila tvrdnje da će Atini biti potrebna dodatna pomoć, uprkos mišljenju brojnih stručnjaka. Glasači u Njemačkoj strahuju da bi njihova zemlja, u slučaju nove pomoći, ponovo snosila lavovski dio tereta.

"Grčka ide u pravom smjeru. Volio bih da vidim šta bi se desilo u Njemačkoj kada bi se od nas zahtijevale tolike reforme", rekao je njemački ministar ekonomije, Filip Resler / Philipp Rösler/, dodajući da nova pomoć za Atinu nije potrebna.

Najnoviji podaci pokazuju da je grčka privreda u drugom kvartalu potonula 4,6 odsto na godišnjem nivou, što je nešto bolji rezultat u odnosu na očekivanja analitičara. Grčka je takođe nadmašila fiskalne ciljeve u prvih sedam mjeseci, najvećim dijelom zahvaljujući pomoći centralnih banaka eurozone i fondovima EU.
XS
SM
MD
LG