Dostupni linkovi

Rabo: Preti propast pregovora zbog Izraela



Bliskoistočnim mirovnim pregovorima preti propast zbog planova Izraela o širenju jevrejskih naselja, upozorio je visoki palestinski zvaničnik Jaser Abed Rabo.

Širenje naselja je protiv obećanja administracije SAD, kazao je Rabo za AFP.
Njegovo upozorenje usledilo je nakon što je u nedelju izraelsko Ministarstvo izgradnje i stanovanja obelodanilo da namerava da objavi tendere za 1.187 novih domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak ubrzalo planove za podizanje 900 novih jevrejskih domova kraj kvarta Gilo u istočnom Jerusalimu.

"To širenja naselja je bez presedana, preti da pregovori propadnu pre nego što su i počeli", rekao je on.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je sinoć da je najava Izraela o izgradnji novih domova u jevrejskim naseljama bila očekivana do izvesne mere i apelovao na Izraelce i Palestince da napreduju u mirovnim pregovorima u drugoj rundi.

"Sjedinjene Američke Države smatraju sva naselja nelegalnim", reko je Keri tokom posete Kolumbiji.

Izrael taj stav osporava. U više od 100 naselja izgrađenih od 1967. godine na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi više od 500.0000 Jevreja među 2,5 miliona Palestinaca.

Pregovori su inače obnovljeni krajem jula u Vašingtonu, zahvaljujući nastojanjima Kerija, koji je od februara šest puta posetio region. Prethodni pregovori propali su krajem septembra 2010, posle samo tri nedelje zbog odbijanja Izraela da zamrzne širenje jevrejskih naselja.
XS
SM
MD
LG