Dostupni linkovi

Češki premijer predao ostavku


Jirži Rusnok

Premijer prelazne tehničke vlade Jirži Rusnok predao je danas predsedniku Češke Milošu Zemanu ostavku, pošto vlada prošle sedmice nije dobila poverenje parlamenta.

Predsednik Zeman poverio je Rusnoku, inače svom bliskom saradniku, i njegovim ministrima da vode zemlju i u ostavci sve do vanrednih parlamentarnih izbora, pošto je opoziciona levica uspela da obezbedi većinu od 126 glasova u Poslaničkom domu, neophodnih da se parlament raspusti i raspišu vanredni izbori za jesen.

Predsednik Zeman rekao je još prošle sedmice da neće imenovati novog premijera već da će ostaviti mandat vladi u ostavci sve dok se ne završi istraga korupcije političara i mahinacija lobista i političara s javnim nabavkama za državna preduzeća i lokalne samouprave u Pragu i iz fondova Evropske unije u vreme prethodne vlade
desnice i centra na čelu s bivšim premijerom Petrom Nečasom.

On je podneo ostavku 16. juna pošto je policija u velikoj raciji u sedištu vlade, kancelarijama lobista, državnim preduzećima i nekih praških činovnika zaplenila oko šest miliona evra i desetine kilograma zlata, ali i uhapsila Nečasovu ljubavnicu,
tadašnju šeficu njegove kancelarije Janu Nađovu.

Predsednik Zeman imenovao je 10. jula protiv volje parlamenta Rusnokovu činovničku vladu sastavljenu uglavnom od ljudi s levice, bliskih opozicionim socijaldemokratama i partiji Stranka prava građana - Zemanovci, čiji je šef države počasni predsednik.

Premijer Rusnok je predajući ostavku obećao da vlada više neće donositi nikakve bitne odluke, a da će budućoj vladi pripremiti tehnički predlog budžeta za narednu godinu.
XS
SM
MD
LG