Dostupni linkovi

Mediji: Server za špijuniranje NSA i u Moskvi


Jedan od servera globalnog sistema za praćenje podataka razmenjenih putem interneta je u Moskvi, piše list "Vedomosti", pozivajući se na podatke "Gardijana".

Radi se o podacima koje je Gardijan ranije dobio od bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

Prema pisanju ruskog lista, to sledi iz prezentacije američke Nacionalne bezbednosne agencije za 2008. godinu, na kojoj je predstavljeno 700 servera sistema "EksKiskor" (Xkeyscore) između ostalog i jedan u Moskvi.

Ruske specijalne službe nisu se bavile istraživanjem o tome da li server postoji i gde bi mogao da se nalazi, ali je „skoro 100 odsto da se on nalazi u zgradi ambasade SAD u Moskvi“, pišu "Vedomosti", pozivajući se na izvor iz bezbednosnih službi.

Izvor lista tu tvdnju potkrepljuje izjavom da servera za praćenje nema u zemljama u kojima nema američkog diplomatskog predstavništva.

Ruski stručnjaci za "Vedomosti" su izjavili da ne veruju u postojanje takvog servera u Moskvi.

Direktor Koordinacionog centra za nacionalni domen na internetu Andrej Kolesnikov kaže da je nemoguće da, uzimajući u obzir obim razmene podataka o korisnicima, takav server ostane neprimećen i da ga je nemoguće sakriti.

Ruska Federalna služba bezbednosti i američka Nacionalna bezbednosna agencija nisu hteli da komentarišu postojanje špijunskog servera u Moskvi. Američka ambasada u Moskvi, takodje, ne komentariše vesti vezane za Snoduena.

Snouden je obnarodovao podatke o tome da SAD preko sistema "Prism" Nacionalne bezbednosne službe prate i špijuniraju korisnike interneta širom sveta.

SAD Snoudena optužuju za odavanje državne tajne. On od 1. avgusta ove godine ima privremeni azil u Rusiji.
XS
SM
MD
LG