Dostupni linkovi

"Špigel": EU glavna meta špijunaže NSA


Evropska unija je među glavnim metama na listi za špijuniranje Nacionalne bezbednosne agencije SAD, piše danas nemački nedeljnik "Špigel", pozivajući se na dokument koji mu je dostavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden.

U poverljivom dokumentu od aprila 2013. godine navodi se da američke tajne službe posebno interesuje prikupljanje podataka o spoljnoj politici, međunarodnoj trgovini i ekonomskoj stabilnosti evropskog bloka, navodi nemački list.

Na skali od jedan do pet ove oblasti su u okviru istog dokumenta rangirane na prva tri mesta kao najvažnije, dok su preostala dva, manje važna, zauzele nove tehnologije i energetska bezbednost EU.

Kada je reč o špijuniranju pojedinačnih zemalja, Vašington najviše interesuju Kina, Rusija, Iran, Pakistan i Severna Koreja, dok su "srednje zanimljive" Nemačka, Francuska i Japan, piše "Špigel".

Novi podaci potvrđuju navode iz dokumenata američke službe NSA koja je Snouden obelodanio ranije, a u kojima se tvrdi da Vašington priskluškuje zvaničnike EU u Briselu i SAD.

Podaci koje je odbegli američki obaveštajac objavio proteklih nedelja pokazuju da SAD sistematski presreće velike količine telefonskih i onlajn podataka širom sveta.

Američki predsednik Barak Obama od tada nastoji da uveri saveznike i Amerikance da je obim špijuniranja znatno manji, a juče je obećao da će izvršiti reviziju američkog sistema za nadzor, obećavši veću transparentnost i bolju kontrolu.
XS
SM
MD
LG