Dostupni linkovi

Nakon 21 godine prvi Bajram-namaz u Ferhadiji
U banjalučkoj džamiji Ferhadija je jutros, prvi put nakon 1993.godine, klanjan Bajram-namaz. Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić pozvao je u bajramskoj hutbi vjernike da budu solidarni sa svim ljudima te da se zalažu za toleranciju i dobre međuljudske odnose.

"Danas smo klanjali prvi Bajram-namaz, istina u malo otežanim uslovima jer se Ferhadija još obnavlja i skele su još tu, ali one su nam bile i dodatna potpora, kao i veliki broj vjernika", rekao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

Podsjeća da je i ove godine u Ferhadiji klanjan teravih namaz, 15.jula, kojem je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Muftija Čamdžić očekuje da će se iduće godine Bajram-namaz klanjati u potpuno obnovljenoj Ferhadiji, iako su trenutno radovi otežani, jer nedostaje novaca, ali se i nada da će ta pomoć ipak stići. U bajramskoj hutbi banjalučki muftija je pozvao vlasti da rade na održivom povratku, ali i pomognu onima koji žele da se vrate u svoje prijeratne domove.

"S čvršćom vjerom bit će i više tolerancije i dobrih međuljudskih odnosa, a ne mržnje, koja ugrožava zdravo društvo i moralnu zajednicu", kazao je muftija banjalučki .

Pozvao je nadležne u Ministarstvu prosvjete i kulture u RS, da od naredne školske godine omoguće nacionalnu grupu predmeta i učenicima Bošnjacima u RS, jer je to i elementarno i zakonsko pravo.
XS
SM
MD
LG