Dostupni linkovi

Vašington: Za okončanje krize u Egiptu potreban kompromis


Za okončanje egipatske krize neophodan je kompromis, ali još ima vremena za dijalog, saopšteno je iz američkog Stejt dipartmenta, nakon povratka međunarodnih izaslanika iz Kaira.

Portparol Stjet dipartmenta DŽen Psaki rekla je da su razgovori u Kairu izaslanika SAD, EU, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata pružili "snažnu osnovu za stvaranje atmosfere u kojoj će Egipat moći da krene naprijed".

"Smatramo da je za postizanje bilo kakvog rješenja neophodan kompromis", rekla je ona, dodajući da te odluke mogu da donesu samo Egipćani za Egipćane.

Psakijeva je izrazila nadu da će Egipćani uskoro donijeti te odluke.

Ona je istakla da je Vašington zabrinut zbog saopštenja vlade u Kairu da su pregovori sa stranim izaslanicima propali. "Sada nije trenutak svaljivati krivicu, već pokretati dijalog koji će pomoći da se vrati dugotrajan mir", rekla je Psakijeva.

Iz kabineta egipatskog predsjednika Adlija Mansura saopšteno je da međunarodni napori da se riješi politička kriza u zemlji koja je uslijedila nakon zbacivanja predsjednika Muhameda Morsija nisu urodili plodom.

Sa međunarodnim izaslanicima razgovarali su privremeni šef države Mansur i njegovi saradnici. Egipatsko predsjedništvo saopštilo je danas da je "završena faza diplomatskih napora" i da oni nisu urodili očekivanim rezultatima.

Više od 250 ljudi ubijeno je u političkim nemirima od zbacivanja Morsija 3. jula.
XS
SM
MD
LG