Dostupni linkovi

Uskoro novi dokazi o špijuniranju
Glen Grinvald, američki novinar koji je objavio dokumenta koja mu je dostavio Edvard Snouden, najavio je nova otkrića u aferi špijuniranja na internetu.

Grinvald je najavio da će u roku od desed dana izaći sa novim informacija o tome kako je vlada SAD špijunirala građane preko interneta. "Ono što smo do sada objavili je samo mali deo onoga što treba da se objavi", rekao je Grinvald na saslušanju u Brazilu, na kom se istraživalo špijuniranje SAD u Brazilu.

"Slede mnoga druga otkrića u vezi sa aferom špijuniranja od strane vlada SAD i o tome kako utiču na komunikaciju Brazila i Latinske Amerike", rekao je Grinvald.

Novinar britanskog Gardijana, koji živi u Rio de Žaneiru, je rekao da je potražio pomoć stručnjaka kako bi razumeo neke od 15.000 dokumenata koje mu je Snouden predao, od kojih su neki veoma dugi i komplikovani.

Bivši saradnik CIA Edvard Snouden dobio je jednogodišnji azil od ruskih vlasti početkom avgusta. Snouden je 12. jula, nakon višenedeljnog "natezanja", odlučio da ipak zatraži azil od Rusije i poručio da će prihvatiti uslove ruskog predsednika Vladimira Putina da "obustavi delovanje koje šteti SAD".

Iz administrativnih razloga i trajanja procesa (tri meseca, u odnosu na šest meseci) opredelio se za privremeni azil, koji će moći da bude produžavan na po jednu godinu svake godine.
XS
SM
MD
LG