Dostupni linkovi

Privredni sud u Beogradu objavio je danas da je pokrenuo stečajni postupak Luke Beograd i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Gordanu Despotović-Roža.

U rešenju Privrednog suda navedeno je da pokrenut prethodni stečajni postupak radi isptivanja ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja Luke u skladu sa planom reorganizacije koji je podnelo to preduzeće u vlasništvu biznismena Milana Beka.

Ročište na kojem će se odlučivati o planu reorganizacije Luke zakazano je za 9. septembar.

Luci Beograd je zabranjeno da bez saglasnosti stecajnog upravnika obavlja isplate sa računa i raspolaže imovinom preduzeća.

Firma Vorldfin, u vlasnistsvu Beka, kupila je 2005. godine 40 odsto akcija Luke Beograd od Akcijskog fonda Srbije i PIO fonda, a kasnije je od malih akcionara preuzela još 53 odsto akcija tog preduzeća.

To preuzimanje je među 24 sporna predmeta na koje je ukazala i Evropska unija i koje istražuje tužilaštvo u Srbiji.

Podsetimo, klub malih akcionara Luke "Beograd" zatražio je nedavno od Vlade Srbije da se spreči stečajni postupak preduzeća Luka "Beograd".

"Naša je namera da se ovaj postupak spreči zato što smatramo da je to u stvari način da se Milan Beko i još nekoliko saučesnika jeftino izvuku od odgovornosti u procesu koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu", piše u saopštenju.
XS
SM
MD
LG