Dostupni linkovi

Lagumdžija i Davutoglu za The Washington Post: Historija se ponavlja ako ne naučimo lekcije


Zlatko Lagumdzija

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Turske, Zlatko Lagumdžija i Ahmet Davutoglu, u zajedničkom uvodniku objavljenom u američkom The Washington Postu, pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje i zaustavi nasilje u Siriji.

Podsjećajući na zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, Davutoglu i Lagumdžija upozorili su da se "historija ponavlja ako ne naučimo lekcije".

Dvojica ministara pišu kako je prije osamnaest godina, "pred očima svijeta", počinjen genocid u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka i protjerano preko 30.000 žena.

"Tako je Srebrenica postala sinonim ne samo brutalnosti trogodišnjeg konflikta u bivšoj Jugoslaviji, nego i simbol zla i nepravde za cijelo čovječanstvo.

Za razliku od mnogih drugih bića, ljudi su sposobni učiti iz svojih grešaka. Srebrenica je bila tragična greška iza koje je ostala velika lekcija.

No, podsjećaju Davatoglu i Lagumdžija, skoro dvije decenije poslije najveće humanitarne nesreće 21. stoljeća, tragedija se opet dešava u Siriji "i pored zavjeta koji je cijeli svijet dao da se tako nešto neće desiti nikada više".
XS
SM
MD
LG