Dostupni linkovi

Međunarodni je dan sjećanja na romske žrtve holokaustaŠirom Europe danas se održavaju komemoracije povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

"Za vrijeme Drugog svjetskog rata Romi su bili zatočeni i ubijani u logorima nacističke Njemačke, kao i u logorima zemalja nacističkih saveznika. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa / Holokausta se obilježava 2. kolovoza u sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kad je u jednoj noći u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2.897 Roma, a obilježavanje tog datuma je podržalo Vijeće Europe.

Na taj se datum prisjećamo i tisuća Roma ubijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracijskom logoru Jasenovac. Dosad je evidentirano 16.173 Roma ubijenih u Jasenovcu, od kojih je 5.608 djece, a najveći broj Roma je ubijen u ljeto 1942. godine.

Na komemoraciju je potvrđen organizirani dolazak 15 autobusa s Romima s područja cijele Hrvatske, kao i predstavnici romskih zajednica iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i drugih država", priopćili su iz Romskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG