Dostupni linkovi

Vlada povukla prijedlog rebalansa budžeta


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore, iako još uvijek nije potonula, pušta vodu na sve strane, a njen opstanak je ozbiljno doveden u pitanje sve češćim neslaganjem koalicinih partnera - Socijaldemokratske partije koju predvodi prvi čovjek parlamenta, Ranko Krivokapić i Demokratske partije socijalista premijera Mila Đukanovića koji je u četvrtak, uslijed nemogućnosti da obezbijedi skupštinsku većinu bio primoran da povuče predlog rebalansa budžeta.

Vlada Crne Gore je povukla Prijedlog rebalansa budžeta pa, iako je bilo najavljeno, parlament u četvrtak o tome neće raspravljati.

Ministar finansija Radoje Žugić je, neposredno prije povlačenja prijedloga, pokušao da iskoristi slamku spasa koje su mu bacile manjinske stranke u vidu amandmana kojima se briše sporni dio koji se odnosi na prebijanje dugova između KAP-a i Elektroprivrede na teret građana vrijedan 61 milion eura, ali DPS-ov glavni koalicioni partner, Socijaldemokratska partija odbila i to kompromisno rješenje.

Funkcioner SDP-a, Damir Šehović je tokom sjednice Odbora za ekonomiju pogurao ministra finansija u suprotnom smjeru.

"Da se ne bismo iscrpljivali na parlamentarnoj raspravi definitivno je da ovakav rebalans neće dobiti podršku parlamenta. Smatram da je korektno da od strane ministra Žugića zahtijevamo koji nije izazvao ovaj problem, koji nije zaslužan za ovaj problem da povuče ovakav zakon i da na taj način stvorimo prostor za razgovor, ali onaj koji bi počeo na vrijeme oko svih strateških pravaca koji su vezani i za model stečaja i za subvencije i za rješavanje problema između EPCG i KAP-a", rekao je Šehović.

"Novi prijedlog rebalansa budžeta ćemo predložiti u septembru", odgovorio je ministar finansija, Radoje Žugić.

"Nevoljno, ali predlažem da se privremeno povučemo, odnosno da povučemo rebalans ne privremeno nego do donošenja rebalnsa koji će sve elemente obuhvatiti. Mi imamo u septembru obavezu da predložimo rebalans budžeta koji se odnosi kako na elemente fiskalne konsolidacije po kojima smo napravili ogroman iskorak tako i na elemente kao što su rashodi".

Reakcije: Ozbiljna kriza vlasti

Podsjetimo, Crna Gora se suočava sa teškim finansijskim problemima. Ukupan dug države, računajući i garancije, se popeo na 70 posto BDP-a, a Vlada u nastojanju da ispegla budžetski deficit neprestano uvodi nove namete među kojima su takse od po jednog eura na svaki strujomer, mobilni telefon i risiver za kablovsku TV, zatim povećan je porez na zarade, a nedavno porez na dodatu vrijednost.

U međuvremenu je, na naplatu je došao račun Vladine politike prema podgoričkom Kombinatu aluminijuma zbog čega je Vlada i predložila rebalans budžeta koji bi iz džepova građana izbio dodatnih 164 miliona eura - 102 miliona na ime palih garancija za kredite koje je ruski investitor podigao za KAP, a nije vratio i 61 milion kojim je Vlada namjeravala da na račun građana izmiri dugove KAP-a prema Elektroprivredi za neplaćenu struju.

Pošto su protiv Vladinog prijedloga bili svi, računajući i DPS-ove koalicione partnere, premijer Đukanović je, nemoćan da obezbijedi skupštinsku većinu, problem do septembra gurnuo pod tepih.

Funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić kaže da, povlačenje rebalansa, za premijera i lidera DPS-a, Mila Đukanovića predstavlja težak udarac.

"Vlada ne može da dobije saglasnost od parlamenta na predloženi budžet, u jednom dijelu od SDP, a u jednom čak i od manjinskih stranaka, tako da je bilo potpuno jasno da ova vlada u ovom trenutku nema podršku od parlamenta. Meni se čini da je ovo kraj i raspad ove vlade. Do kada će se ona ovako vještački držati vidjećemo u narednom periodu, jer će pokušati da nekim vanrednim mjerama da se do septembra kako tako dogovore", ocjenjuje Bojanić.

"Vlast se našla u ozbiljnoj krizi koja traje najmanje pola godine, pa se postavlja pitanje - da li Vlada uopšte ima skupštinsku većinu", kaže funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

"Već su pali Zakon o visokom obrazovanju, amandmani na Zakon o amnestiji i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, nije prošao izvještaj tužilačkog savjeta kao ni onaj predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore. Radi se o jednoj ozbiljnoj krizi vlasti. Ovakve situacije se rješavaju samo na jedan način a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jer nastavak ove agonije direktno utiče na efikasnost vlasti i na kašnjenje u donošenju neophodnih mjera za borbu protiv ekonomske krize i rješavanja vitalnih pitanja crnogorskih građana i ekonomije, Svako drugo rješenje bi značilo da su DPS i SDP vlast, lične privilegije i fotelje mnogo značajniji od stanja u državi i problema građana Crne Gore".
XS
SM
MD
LG