Dostupni linkovi

MMF: Izuzetan napredak Grčke u stabilizaciji ekonomijeMeđunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je Grčka napravila "izuzetan" napredak u stabilizaciji svoje ekonomije i ostala na kursu za izlazak iz recesije sledeće godine, uprkos tome što nije ispunila rokove za privatizaciju i smanjenje broja državnih službenika.

U izveštaju objavljenom danas, MMF je takođe upozorio da je neophodno da Grčka sprovede velike strukturalne reforme, kako bi njena ekonomija mogla da doživi dugoročni rast.

Grčka koaliciona vlada bori se da u propisanom roku otpusti veliki broj javnih službenika, a trebalo bi da kasnije objavi detalje o planu da do kraja godine pošalje na prinudni odmor 25.000 zaposlenih, sa smanjenom platom. Predviđeno je da oni kasnije budu ili
premešteni na drugo radno mesto ili otpušteni.

Grčka od 2010. preživljava na pomoći MMF i partnerskih zemalja iz evro zone, i već se šestu godinu nalazi u recesiji. Da bi nastavila da dobija međunarodnu pomoć, od Atine se očekuje da sprovede nepopularne reforme, koje podrazumevaju povećanje poreza i smanjenje broja javnih službenika.
XS
SM
MD
LG