Dostupni linkovi

Rusija zabranila uvoz ukrajinske čokolade


Ilustracija
Ilustracija
Autor: Daisy Sindelar (prevela: Ena Stevanović)

U proteklih nekoliko godina Rusija je uvela zabranu na sve, od moldavskog vina i bjeloruskog mlijeka do gruzijske mineralne vode sve zbog političkih sporova sa susjedima. Moskva je sada najavila blokadu uvoza ukrajinske čokolade.

Kremlj to naziva zasluženom kaznom.

Glavni ruski sanitarni inspektor Genadi Onišenko je u utorak najavio zabranu uvoza čokolade i drugih slatkiša od ukrajinskog prizvođača slatkiša Rošen.

U razgovoru za Interfax Onišenko je rekao da je ruska agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor otkrila niz sustavnih „prekršaja“ u Rošenovim proizvodima, uključujući visoku razinu kancerogenog benzopirena u mliječnoj čokoladi.

Kompanija Rošen je žustro negirala ove tvrdnje, rekavši da se njene tvornice pridržavaju i ruskih i ukrajinskih sanitarnih smjernica i da do sada nikad nisu primili pritužbu ni od Rusije ni od bilo kojeg drugog uvoznika u 15 godina rada kompanije.

Rošen, proizvođač desetaka poslastica, uključujući tamnu čokoladu Elegance, mliječne karamele i žele bombone Luda pčela, također kaže da još nisu primili formalnu obavijest od ruskih vlasti o njihovim navodnim prekršajima.

Ovaj potez daje gorak ukus proslavama koje se obilježavaju u Ukrajini povodom 1025. obljetnice njihovog prelaska na kršćanstvo, što je praznik koji je Kremlj nastojao promovirati kako bi podsjetio na rusko-ukrajinsko jedinstvo.

Umjesto toga, Onišenkova objava koja je razmatrana tijekom čitavog jula će vjerovatno vratiti bilateralne odnose dvaju susjeda u uobičajeno borbeno stanje.

Neki su ovo zakuhavanje nazvali „čokoladnim ratom“, što je odgovor na odluku Ukrajine da uvede posebne carine na automobile uvezene iz Rusije.

Kijev je također odlučio podržati Svjetsku trgovinsku organizaciju u trgovinskom sporu sa Rusijom oko poreza na recikliranje korištenih inozemnih automobila.

Rusija koja je ljuta zbog ukrajinskog prkosa je ovog mjeseca najavila uzvratne carinske pristojbe na uvoz ukrajinskog uglja, čokolade i stakla.

Međutim, u razgovoru za rusku televiziju Dožd, Anton Onufrienko, poslovni urednik novina "Komersant-Ukraina" je rekao da niko nije očekivao da bi spor mogao eskalirati do zabrane bombona.

„Ljudi vjeruju da je ovo pogoršanje povezano sa porezom na uvoz automobila i posebno sa porezom na recikliranje. Čak i ukrajinsko ministarstvo ima osjećaj da dijalog sa Rusijom dovodi do zaključka da će Rošen biti pošteđen problema ukoliko se ukine porez na automobile.“

Nakon Rošena cjevovodi, nakon cjevovoda sir

Prvi ukrajinski potpredsjednik Serhij Arbuzov u obraćanju povodom zabrane uvoza čokolade je negirao da ove dvije države vode „trgovinski rat“ i dodao je da se dužnosnici intenzivno bave ovim pitanjem te se očekuje da će narednih dana objaviti priopćenje.

Rusija je poznata po uvođenju zabrana na prehrambene prizvode, što je izgovor za vršenje pritiska na susjedne zemlje u vrijeme političkih sporova.

U proteklih nekoliko godina Onišenko je osobno najavio zabranu moldavskog i gruzijskog vina, bjeloruskog šećera i mlijeka i ukrajinskog sira.

Moskva je svaku od pomenutih zabrana nazvala nužnim javnim zdravstvenim mjerama. Međutim, sve te odluke su se podudarale sa lošim razdobljima u odnosima Rusije sa susjedima.

Zabrana sira je 2012. godine smatrana pokušajem Rusije da, koristeći ekonomsku ucjenu, prisili Ukrajinu na kompromis u pitanjima plina, trgovinskih odnosa i europske integracije Ukrajine.

Iste tri teme su bile na dnevnom redu i ovog vikenda kada su se ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič sastali na bilateralnim razgovorima povodom proslave pravoslavne obljetnice.

Onišenkova najava sugerira na to da je Putin otišao kući s manje ustupaka nego što je želio.

Bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Vladimir Ohrizko kaže da najnovije tvrdnje Rospotrebnadzora nisu slučajne.

U razgovoru za ukrajinski servis RSE, Ohrizko je rekao da će takvi potezi u narednim mjesecima biti sve češći, s obzirom da Ukrajina namjerava potpisati Sporazum o pridruživanju EU na samitu u Vilniusu u novembru, na šta je Moskva duboko ogorčena.

„Po mom mišljenju ne postoji nešto kao slučajnost kada su u pitanju Onišenkove najave. Nakon Rošena će biti cjevovodi, nakon cjevovoda će biti sir, nakon sira će biti nešto drugo. Osim toga, bojim se da ovo nije kraj i da će, što se više budemo približavali samitu u Viliniusu, ovakve prijetnje „nestandardnih“ situacija u Ukrajini rasti.“

Rošen koji izvozi u devet post-sovjetskih zemalja kao i u Sjedinjene Države, Njemačku, Kanadu u Izrael je imao stalni rast u Rusiji pri čemu je neto dobit u 2012.godini porasla za 175 posto na 1.3 milijarde rubalja (skoro 40 milijuna dolara).

Vlasnik kompanije, milijarder i „kralj čokolade“ Petro Porošenko je bio blizak saveznik predsjednika Viktora Janukoviča i zadržao je trnovite odnose kako s Janukovičem tako i sa Rusijom.

Porošenko, koji je iskoristio srednji dio svog prezimena u nazivu kompanije, se smatra jednom od najutjecajnijih osoba u Ukrajini i spominjali su ga kao mogućeg gradonačelnika Kijeva i predsjedničkog kandidata.

Porošenko je za RSE odbio komentirati ovaj zaplet rekavši samo da je odgovornost vlade da „osigura da se politika ne miješa u ovakve stvari“.
XS
SM
MD
LG