Dostupni linkovi

U Hrvatskoj se ne nalazi otpad firme "Pro-plast" iz Sremske Mitrovice


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Hrvatske demantiralo je danas navode hrvatskih i srbijanskih medija da se u toj zemlji još uvijek nalazi dio navodno opasnog otpada firme "Pro-plast" iz Sremske Mitrovice, koji je transportovan i kroz Hrvatsku.

U saopštenju hrvatskog ministarstva navodi se da je kompanija "Pro-plast" tokom aprila, maja i juna ove godine otpremila u Kinu ukupno 73 kontejnera robe, prosječne težine oko 20 tona.

Roba, deklarisana kao „cink oksid i elektrofilterska prašina“, bila je zapakovana u vreće i utovarena u kontejnere u Sremskoj Mitrovici, nakon čega je transport do luke Rijeka obavljen željezničkim i cestovnim prevozom, a zatim od luke Rijeka do odredišta u luku Huangpu u Kini u tri kontejnerska broda.

"Prema do sada službeno potvrđenim informacijama, sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila je područje Republike Hrvatske. Dva broda sa 59 kontejnera već su stigla do odredišta u Kini, a treći brod sa 14 kontejnera stiže tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana", navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode Hrvatske.
XS
SM
MD
LG