Dostupni linkovi

Talibani napali zatvor i oslobodili više od 200 zatvorenikaPakistanski talibani su iz jednog zatvora na sjeverozapadu Pakistana oslobodili više od 200 zatvorenika, a tokom napada poginulo je 13 ljudi, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

"Ukupno 243 zatvorenika su pobjegla. Policija je šestoricu uspjela da uhvati", rekao je pakistanski zvaničnik Muštak Džadon.

Napad granatama i ručnim bombama se dogodio u noći između ponedeljka i utorka. Poginulo je šest policajaca, četiri zatvorenika, dva napadača i jedan civil.

Među pobjeglim zatvorenicima ima mnogo pripadnika pakistankih talibana.

Meta napada je bio centralni zatvor u gradu Dera Ismail Han, u pokrajini Hajber Pahtunva, u blizini uznemirene oblasti Južni Vaziristan.

U zatvoru je 5.000 ljudi, među kojima 300 pobunjenika osuđenih zbog napada na vlasti i šiite koji su u Pakistanu manjina.

Aprila 2012. godine je 400 zatvorenika oslobođeno u napadu na zatvor u gradu Banu, na sjeverozapadu Pakistana. Među njima je bio i Adnan Rašid, osuđen na smrt zbog učešća u neuspešnom atentata na bivšeg predsjednika Pakistana Perveza Mušarafa.
XS
SM
MD
LG