Dostupni linkovi

Kastro: Prenos vlasti na mlađe generacije je već otpočeo


Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je u petak, povodom 60-godišnjice početka kubanske revolucije, da je transfer moći na mlađe generacije već otpočeo, prenosi Tanjug.

Proslava godišnjice je održana u gradu Santjagu, na istoku Kube, gde je mladi Raul 26. jula 1953, pod rukovodstvom brata Fidela Kastra, zajedno sa grupom pobunjenika, napao vojnu kasarnu Monkada, što je bio početak revolucije, koja je 1. januara 1959. okončana svrgavanjem diktatora Fulgensija Batiste, koga su podržavale SAD, izveštava Rojters.

"Više od 70 odsto današnjih Kubanaca je rođeno posle trijumfa revolucije", istakao je Kastro, dodajući da je u toku postepen transfer vođstva revolucijom na nove generacije na bazi pokazane spremnosti i sposobnosti "da se visoko održe zastave revolucije i socijalizma".

Kastro je kritikovao svoju generaciju što tu sukcesiju nije na vreme pripremala. On se založio za ograničavanje mandata funkcionera, naglašavajući da je, otkad je zamenio brata na vlasti, razvoj novih lidera njegov prioritet.
XS
SM
MD
LG