Dostupni linkovi

Hamas zatvorio urede TV AL-Arabiya i palestinske novinske agencije u Gazi


Hamasove vlasti u četvrtak su zatvorile urede panarapske televizijske stanice Al-Arabiya i palestinske novinske agencije u Gazi, optužujući ih za širenje lažnih vijesti o vezama militantne grupe s egipatskom krizom.

U saopćenju, ured državnog tužioca Hamasa, naviodi da su dopisništva Al-Arabiye i palestinske novinske agencije Maan, sa sjedištem u Betlehemu, privremeno zatvorena "dok se ne poduzmu odgovarajuće zakonske mjere".

Potez je ulijedio nakon što su dvije medijske kuće objavile izvještaje u kojima se navodi da su neki čelnici egipatskog pokreta Muslimansko bratstvo pobjegli u pojas Gaze nakon što je vojska u ovom mjesecu svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. Ti izvještaji pozivali su se na izraelske medije i na neobjavljene izviore.

Hamas je ogranak Muslimanskog bratstva. Izvještaji su objavljeni u vrijeme kada su neki egipatski mediji optužili Hamas da šalje militante da pomažu svojim egipatskim islamističkim saveznicima, posebno u napadima na egipatske sanage sigurnosti na sjevernom Sinaju, koji se graniči s Gazom.
XS
SM
MD
LG