Dostupni linkovi

Sofija: Premijer poziva na mir


Bugarski premijer Plamen Orešarski pozvao je danas demonstrante da izbjegavaju svaki oblik nasilja, dan nakon opsade zgrade parlamenta u Sofiji.

"Pozivam građane koji protestuju u ime demokratskih vrijednosti, da više ne dozvole provokacije i da naprave razliku između slobode i pokušaja narušavanja javnog reda", navodi se u premijerovoj izjavi.

Protesti koji potresaju Bugarsku od 14. juna, počeli su nakon postavljanja kontroverznog medijskog mogula Delijana Peevskog za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost. Demonstranti su juče više od osam sati držali u blokadi zgradu parlamenta zbog čega je intervenisala policija.

Premijer je danas pozvao na "konsenzus kako bi se prevazišla kriza". Pretvaranje mirnog skupa u vandalizam, sa fizičkim sukobljavanjima i provociranjem snaga reda predstavljaju", po Orešarskom, "krizu društvenih vrijednosti".

"Vlada ima plan mjera za stabilizaciju kako bi se poboljšala socijalna situacija građana kao i poslovna klima", rekao je premijer.

Plamen Orešarski, ekonomista, od 29. maja je na čelu tehnokratske vlade koja ima podršku socijalista i stranke turske manjine MDL.
XS
SM
MD
LG