Dostupni linkovi

Počeo sastanak hrvatsko-slovenske inicijative na Brdu kod Kranja


Na Brdu kod Kranja počeo je neformalni sastanak lidera regiona i EU, koji se održava na inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Ive Josipovića.

Sastanku, koji je počeo nešto prije 12 sati, osim Pahora i Josipovića, prisustvuje i predsjednik Francuske Fransoa Oland, te predsjedavajući predsjedništva BIH, Željko Komšić predsjendici Srbije, Tomislav Nikolić, Kosova Atifete Jahjaga, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani.

Na plenarnoj sesiji lideri zemalja regiona trebalo bi da razmatraju dalje dinamike procesa proširenja EU i pronalaženje kapaciteta za rješavanje otvorenih pitanja unutar regiona.

Po završetku zasjedanja, medijima će se obratiti Pahor i Oland, a lideri bi na sastanku trebalo da pripreme i deklaraciju.

Na marginama sastanka, koji se održava u kongresnom centru na Brdu kod Kranja, biće održani brojni bilateralni susreti.

Cilj sastanka je razmotriti daljnju dinamiku procesa proširenja EU-a, pronaći unutar regije kapacitete za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja te definirati prioritetne privredne i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa. Josipović je najavio ovakve neformalne sastanke jednom na godinu ili jednom u dvije godine. Ideja je zaživjela na neformalnom susretu bivše premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera, sada predsjednika Boruta Pahora, 2010.
XS
SM
MD
LG