Dostupni linkovi

Lagumdžija: Na pomolu novi "slučaj Jurišić"


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, odgovarajući na medijske optužbe da je "davao novac za obranu optuženog za ratne zločine", upozorava da je na pomolu novi "slučaj Jurišić".

Naime, radi se o Samiru Hondi koji je još 20. marta ove godine uhapšen na granici između BiH i Srbije, na osnovu prijave koju je jedan bivši logoraš logora Čelebići kod Konjica podnio nadležnim organima Srbije.

U izjavi za Fenu Lagumdžija kaže da do sada nije htio da se javno oglašava na ovu temu zato što smatra da institucije trebaju da rade svoj posao i da se čovjeku ne otežava situacija u kojoj se nalazi.

Lagumdžija dalje navodi da je za ovaj slučaj saznao odmah u martu, jer su bh. diplomatsko-konzularni predstavnici bili dužni da pruže pravnu zaštitu čovjeku koji je ne znajući da ga nešto tako očekuje pritvoren u Srbiji.

Kaže da na osnovu prikupljenih informacija sve ukazuje da se radi o nevinom čovjeku, koji je čak bio izložen ucjenama, odnosno od njega je traženo da plati određenu sumu novca kako bi izbjegao lažno svjedočenje i hapšenje u drugoj državi o čemu postoji validna dokumentacija kod organa BiH.
XS
SM
MD
LG