Dostupni linkovi

USKOK se žalio na presudu Sanaderu, traže maksimalnu kaznu


Ured za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) od Vrhovnog suda je zatražio da prvostepenu presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u predmetu Hypo i Ina-MOL s desetogodišnje preinači u maksimalnu 15-godišnju kaznu zatvora.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podneo žalbu zbog odluke suda o kazni za koju USKOK smatra da je izrečena u prekratkom trajanju, stoji u saopštenju objavljenom na stranicama DORH-a, prenose agencije.

"Imajući u vidu da je Sanader kaznena dela počinio koristeći službeni položaj koji je imao obavljajući najviše državne funkcije, i to zamenika ministra spoljnih poslova u vreme ratnog stanja u Hrvatskoj, a potom predsednika Vlade, te da je navedene funkcije umesto za zaštitu interesa Republike Hrvatske iskoristio za vlastiti interes, USKOK smatra da je optuženom za navedena kaznena dela trebalo izreći kazne u maksimalnom trajanju", stoji u saopštenju.

Na presudu se žalila i Sanaderova obrana i ukidanje nepravomoćne presude i ponovno suđenje, tvrdeći da su bitno povređene odredbe kaznenog postupka, da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, ali i zbog same odluke o kazni.
XS
SM
MD
LG