Dostupni linkovi

Sanaderova odbrana traži novo suđenje


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera zatražila je novo suđenje nekada najmoćnijem hrvatskom polititičaru koji je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva i primanja mita, prenosi Beta.

U žalbi na prošlogodišnju presudu Županijskog suda u Zagrebu, koju prenosi agencija Hina, odbrana je predložila da Vrhovni sud ukine presudu i naredi novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera u novembru prošle godine prvostepeno na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" (Hypo) i navodno primanje provizije od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina.

U žalbi na tu presudu, odbrana je navela da bi presuda trebalo da bude pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Takođe je zatražena niža kazna od izrečene zatvorske od deset godina, a ukazuje se i da je sud bio prestrog jer kao olakšavajuću okolnost nije uzeo Sanaderovo učešće u poslednjem ratu u Hrvatskoj, što je inače uobičajena praksa suda.

Protiv Sanadera su u toku još dva suđenja.
XS
SM
MD
LG