Dostupni linkovi

SDA traži suspenziju direktora SIPA-e, on najavio dokaze protiv tužilaštva


Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je u ponedeljak suspenziju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca zbog zloupotrebe položaja.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da je SDA uputila ovakav zahtev zbog toga što je hapšenje državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića izvedeno bez naloga i uz protivljenje državnog tužioca.

"Kada je u pitanju hapšenje, zaključili smo da zahtevamo parlamentarnu istragu i odgovornost direktora SIPA-e Gorana Zubca zbog zloupotrebe položaja prilikom nezakonitog hapšenja državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića. Zloupotreba položaja direktora SIPA-e je očita jer je hapšenje bilo bez naloga i uz protivljene tužioca. Tražimo suspenziju direktora SIPA-e", rekao je Tihić.

Zubac je u ponedeljak izjavio da je u Tužilaštvu BiH narušen princip samostalnosti, zakonitosti i profesionalnosti i najavio da će Sipa uskoro izaći u javnost sa dokaznim materijalom koji će potvrditi njegove izjave u vezi sa ponašanjem Tužilaštva u slučajevima istraga koje sprovodi ova agencija.

Za slučaj privođenja a potom puštanja na slobodu aktuelnog poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića, Zubac je ocenio da je reč o presedanu, jer prvi put Tužilaštvo nije dalo nalog za pretres u slučaju ratnih zločina, prenose agencije.

Pripadnici Sipe u petak, 19. jula, priveli su Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništva na području Tešnja, ali je on istog dana, sat nakon što je predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, oslobođen.
XS
SM
MD
LG