Dostupni linkovi

Izbori za gornji dom parlamenta Japana


Premijer Šinzo Abe
Premijer Šinzo Abe
Vladajućoj japanskoj koaliciji premijera Šinzo Abea u nedelju se smeši ubedljiva pobeda na izborima za polovinu članova gornjeg doma parlamenta, čime će učvrstiti vlast i stvoriti uslove za prvu stabilnu vladu od kada je harizmatični Đunićiro
Koizumi otišao s vlasti 2006, prenosi Tanjug.

Pobeda bi dala ratobornim premijeru snažan mandat za njegov metod oživljavanja privrede i sprovođenje njegovih političkih ideja pošto je u prvom mandatu 2007. doveo Liberalno-demokratsku partiju do velikog poraza upravo na izborima za gornji dom.

Obezbeđenjem većine i u gornjem domu, Abe bi po prvi put u poslednjih šest godina ostvario kontrolu u oba doma parlamenta. Ako to ostvari, moći će da zahvali uglavnom ekonomiji koja hvata zamah pod njegovom ekonomskom strategijom - "Abenomikom" i nailazi na dobar prijem javnosti.

Abe (58) koji se vratio na čelo vlade u decembru, kaže da su njegovi prioriteti da obezbedi političku stabilnost i oživi posustalu privredu, što je i najveći interes glasača. Međutim, ubedljiva pobeda bi mogla da ga odvuče i na drugu stranu, oživljavanje nacionalizma, sna koji je morao na napusti kada je prvi put bio na vlasti.

Glasanje je počelo u sedam sati po lokalnom vremenu i završava se u 20 časova, kada će mediji imati već rezultate izlaznosti i prve procene ishoda. Konačni rezultati biće poznati kasno uveče po japanskom vremenu ili rano u ponedeljak.
XS
SM
MD
LG